Aquaria schoonmaken

Aquarium schoonmaken, hoe doe je dat?

Vissen kunnen in het aquarium of vissenkom blijven zodra deze wordt schoongemaakt, dit is iets wat veel mensen niet weten. Het enige wat je nodig hebt om een aquarium schoon te maken is een hevel, een schepnet en een emmer. Het schoonmaken van een aquarium of vissenkom is niet moeilijk en duurt niet lang.

VOORBEREIDING

Voordat je begint met het schoonmaken van het vissenverblijf, zal er nieuw water klaargemaakt moeten worden om het water dat eruit gehaald wordt te vervangen. Haal ongeveer tien tot maximaal twintig procent van het huidige volume uit het aquaria. Ververs dit vervolgens met schoon water.

Voor zoutwatervissen gaat dit precies hetzelfde in werking. Let hierbij wel op dat de juiste verhouding zout in het water wordt toegevoegd.

Ongeacht het type aquarium dat je hebt zal het nieuwe water altijd dezelfde temperatuur moeten hebben als het water in de tank. Bovendien moet het water volledig vrij zijn van chloor en andere stoffen. Dit kan je doen door het water achtenveertig uur op het aanrecht te laten staan. Hiermee voorkom je dat de mineralen of chloor uit het kraanwater schade toebrengen aan de vissen.

De emmer waarmee je het water ververst blijft altijd vies, ook als je de emmer een aantal keer hebt omgespoeld en schoongemaakt. Was handen voor het schoonmaken van het aquarium daarom niet met zeep of lotion. Hier kunnen de vissen ziek van worden.

Schakel als laatste stap het waterfilter en alle andere elektrische componenten uit voordat je begint met schoonmaken.

HET AQUARIUM SCHOONMAKEN

Gebruik bij het schoonmaken van de binnen- en buitenkant van het aquarium geen schoonmaakmiddelen. Het schoonmaken van de binnenkant van het aquarium kan gedaan worden door middel van een algenschraper, de verwijderde algen moeten vervolgens met een algenschepnet uit het aquarium worden verwijderd.

De buitenkant van het aquarium moet worden schoongemaakt met een spons en wat water.

Waarom moeten vissen in hun aquarium blijven tijdens het schoonmaken? Vissen zijn ontzettend gevoelig voor hun omgeving. Het is daarom ook belangrijk om slechts een deel van het water te verwijderen. Er moet genoeg water in de tank overblijven, zodat de vissen comfortabel kunnen blijven zwemmen en ademhalen. Bovendien blijft het zuurstofgehalte in het water vrijwel hetzelfde door een deel van het water in het aquarium te laten. Vissen zijn hier enorm gevoelig voor.

Stenen of zand op de bodem schoonmaken

Het materiaal onderin het aquarium moet ook schoongemaakt worden. Verwijder alle stukjes voedsel, rommel of afval op de bodem. Met een aquariumstofzuiger is dit gemakkelijk te verwijderen.

Schoonmaken van planten en decoraties

De algenschraper zal in de meeste gevallen de vuiligheid van decoraties verwijderen. Echter, als deze heel vuil zijn is het makkelijker om de decoraties uit het aquarium te halen en deze vervolgens buiten het water schoon te maken. Ook hier geldt, gebruik geen zeep of andere schoonmaakmiddelen. Droog vervolgens de decoratiestukken niet af met een doek, laat de decoratiestukken door de lucht in de kamer opdrogen.

Nieuw water toevoegen

Het water dat achtenveertig uur heeft gestaan in de woonkamer om zich te ontdoen van kalk en chloor kan nu worden toegevoegd aan het aquarium. Giet het water in de tank of pomp het aquarium in met de hevel. Hierna kunnen verlichting, verwarming en filter weer worden aangezet.

HET FILTER SCHOONMAKEN

Maak het filter niet tegelijkertijd met het aquarium schoon! Dit zal zorgen voor te grote veranderingen in de omgeving van vissen.

HOE VAAK EEN AQUARIUM SCHOONMAKEN

Het is verstandig om het aquarium iedere week eenmaal schoon te maken. Hierdoor ga je de ontwikkeling van algen en andere bacteriën tegen. Bestudeer het verblijf van de vissen dagelijks nauwkeurig en let goed op de leefomgeving.

Deze blog is geschreven door Merijn,

Specialist www.huisdier-centraal.nl